Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 11:33 - Основи и методи на социалната работа
Автор: polinastavreva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4955 Коментари: 0 Гласове:
1



             Избрах blog.bg и facebook.com, за да споделя с вас една много хубава за мен новина, бих казала събитие в моя скромен живот на майка, преподавател и гражданин с активна позиция по обществените проблеми. На някого може да му се стори смешно, на други може да им хареса, на трети сигурно ще им е безразлично споделеното от мен. Целта ми е да излъча с текста си положителна енергия към другите и споделяйки нещо хубаво, да ги накарам да се усмихнат. Ако само един човек отрази това ми настроение, за мен ще е успех.

            Днес, на 30.09.2011г. излезе от печат учебникът ми "Основи и методи на социалната работа", който подготвям от близо две години - той ми е  началото. Издателството е  "Университетско издателство при ТУ-Варна", ISBN 987-954-20-0522-3. По принцип е предназначен за студентите втори  и трети семестър  в специалност  "Социален мениджмънт", но е достъпен и за всички, които имат интерес към тази проблематика.              В учебника поставям въпроса за мястото и ролята на социалния работник в съвременното общество, като изхождам от различни гледни точки. Включила съм четири раздела.

        Част първа "Основи на социалната работа" съдържа "Същност на социалната работа" първоначална постановка, "Институционализация на социалната работа" и взаимоотношенията мужду държавните и общински институции и звена извършващи социална работа и социални дейности, коментар върху "Етичен кодекс на социалните работници", "Утвърждаване на европейски стандарти в социалната работа" и принципните постановки на стандартите, систематизирам "Компетенции на социалния работник" и "Професионално-личностни качества на социалния работник".
             Част втора съдържа класификация и коментар върху "Обществени проблеми, обeкт на социална работа", анализ върху " Измерения на бедността и социалната изолация в България (2003-2011г.)" /по този повод имам и допълнителна публикация в рамките на кмеждународната конференция, посветена на 50 годишнината от основаването на Съюза на учените в гр. Стара Загора, която се проведе в началото на юни 1011г., на сайта на организацията е качен докладът/, разглеждам "Разпадане на семейството като социален риск" и "Семейното насилие като социален проблем, изискващ специални грижи".
           Част трета "Административна рамка на социалната работа в България" съдържа коментар върху "Държавна и общинска администрация на социалната политика и дейности", "Класификация на модели на социална работа в България" и анализирам професията на "Социалният работник – място и роля в институционалната структура".
               Част четвърта "Методи на социалната работа" обхваща теоретична и практически приложима информация по следните въпроси: "Въведение в методите на социална работа", кратко и ясно " Класификация на методите на социална работа", " Методи на индивидуална социална работа", в която тема включвам всички варианти на взаимодействие с клиента и неговото обкръжение, които ежедневно се прилагат, а в " Методи на груповата социална работа" представям форми на социално-психологиечско взаимодействие с уязвими структурирани групи. Представила съм някои методи, които се прилагат експериментално и такива, които вече са прилагани системно. В последната тема представям "Методи на социална работа в Германия и във Великобритания", като допълнение към обзора на методите на социалната работа според моето виждане.

            При подготовката на книжката се водих от предпочитенията, отношението и мнението на моите колеги и студенти. Преди да предам за издаване текста, се консултирах с уважавани специалисти в областта на правото, социалната психология, икономиката и социалната политика. Получих и две положителни рецензии от уважавани специалисти и хабилитирани преподаватели.
Ако сте прочели текста до тук - блегодаря ви, че споделихте моята хубава новина. Усмихнат ден!

 






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: polinastavreva
Категория: Технологии
Прочетен: 245750
Постинги: 41
Коментари: 29
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930